duminică, 22 mai 2011

Evadare în Rai

Nu plouă. Parcă n-ar avea de unde. Parcă s-au înnodat baierile cerului de deasupra Bucovinei şi, din cine ştie ce pricină, nimeni nu vrea/nu poate să le dezlege...Pământul e însetat...firişoarele de plante sunt pipernicite...tânjesc...Peisajul este, însă, mirific. Şi atmosfera. Şi liniştea spartă dimineaţa de cântece de păsări ce depăşesc cu mult bariera pădurii...Cocoşi fudui, ieşiţi cu noapte-n cap prin bătături, cucurigesc de mama focului, într-un sponta concert "Şi galinaceele au talent..." Vite, cu urechi cerceluite portocaliu, trec agale pe uliţă, către păşune. Când şi când scutură capetele şi atunci se mai aud zdrăngănelile clopotelor ori clopoţeilor pe care-i au la gât, ca să nu se prăpădească prin lunca Moldovei...Buburuze mărunte, cu frac roş, pictat cu negru, se încălzesc pe scândurica ce acoperă gardul, iar puii unei cloşti abia pot să se mişte printre firele înalte de iarbă ale ogrăzii în care n-am mai poposit de multă vreme. Insecte minuscule sunt deja în aer la ora la care, după un somn fără vise, mijesc ochii către soarele ce pare să mă tragă de urechi. E sus de multă vreme, trezit parcă şi el de dangătul clopotelor de la bisericuţa veche a satului care cheamă credincioşii la liturghie.
Mdaaaa! E, aici, o firimitură de Rai! Şi mai e, aici, un bătrân care, de ceva vreme, îşi aruncă privirile în lungul uliţei, doar-doar o vedea pe vreunul dintre noi păşind către ograda lui. Îşi aşteaptă copilul, care nu locuieşte prea departe, dar vine destul de rar. Îşi aşteaptă, mai ales, nepoatele pe care, cu ceva ani în urmă, le purta pe umeri prin livadă ori prin sat. Ele vin şi mai rar! Au crescut, se străduiesc să se rostuiască şi ele prin colţul lor de lume şi timpul nu le mai ajunge ca să tragă o fugă prin capătul ăsta de ţară decât foarte rar.
La mulţi ani, moş Costică! Să trăieşti ca să ajungi să le joci la nuntă, aşa cum o spui de fiecare dată! Să trăieşti, ca să ne bucurăm de poveştile matale cu şi despre alte vremuri! Să trăieşti, pentru că meriţi să te bucuri de munca de o viaţă! Să trăieşti, că ne trebuieşti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

amintiri din primavară

amintiri din primavară

Se anunţă an bogat în Bucovina

Se anunţă an bogat în Bucovina

Iarna la Suceava

Iarna la Suceava