miercuri, 3 august 2011

"Prostii" la ceaiul de dimineaţă

SUA se intinde mai mult decat poate, taxand economia globala cu problemele sale si traind ca un parazit pe spatele economiei globale, precum si datorita monopolului dolarului"
Aşa grăit-a Vladimir Putin. E, carevasăzică, cu ochii pe americani şi spune deschis ce crede despre tot ce se întâmplă acolo. Şi, fireşte, apar comentarii. Pro sau contra. În termeni civilizaţi sau mai puţin. Cu sau fără argumente. Cu tot soiul de conotaţii.
Sunt curioasă cum l-or fi taxând americanii pentru aşa vorbe lipsite de diplomaţie. Nu de alta, dar măcar pentru a face comparaţie cu modul în care au reacţionat ei, dragitovarăşiişipretinii, faţă de afirmaţia deloc înghiţită de Rogozin &comp. despre trecerea de altădată a Prutului de la vest la est. Mi-ar plăcea să ştiu ce gândesc(mai mult decât ce spun)americanii despre ruşi în aceste zile.
Nu ştiu cât de vehement ori dur va vorbi presa americană despre foştii noştri stăpâni, dar ştiu că ruşii îşi permit să spună oricând şi orice despre oricine. Pentru că, în ciuda problemelor lor interne, de orice natură, reprezintă o forţă. Din toate punctele de vedere. Plecând de la resursele naturale, până la hochei, ori de la forţa militară la mentalitate. N-or fi ruşii sfinţi de pus la icoane(ar fi cumplit să uităm invaziile sovietice din timpul şi de după război!), dar nici cu naţia înstelată nu mi-i ruşine. Cel puţin în ultima vreme. Doar noi, ca de obicei, pupăm papucul. Al oricui se bate cu pumnul în piept. Şi, dacă purtătorul respectivului papuc se bate cu pumnul în piept, orgoliul nostru ne împinge să facem la fel, lăsându-ne fundul neprotejat. Şi taman acolo o luăm, de fiecare dată, de la oricare purtător de papuc pupat. Istoria nopastră e plină de asemenea exemple.Doar că iluştrii noştri conducători de partide şi de stat, cu doctorate caraghioase pe ştiinţe militare, nu ştiu lucrul ăsta, ori se fac că nu-l ştiu. Şi ne-au lăsat cu partea aceea mai puţin cântată de poeţi descoperită în calea ciubotei mujicilor. Şi vai! ce-o să ne doară!

A propos: dacă Africa moare de sărăcie, dacă Europa e răsdatoare şi nu ştie pe unde să mai scoată cămeşa, dacă şi economiile statelor asiatice se îngălbenesc din pricină de datorii externe, dacă America Latină e un veşnic scandal financiar, dacă SUA sunt datoare vândute...cui e toată lumea datoare? ...
Am eu o bănuială...da nu vreau s-o spun. Aştept confirmări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

amintiri din primavară

amintiri din primavară

Se anunţă an bogat în Bucovina

Se anunţă an bogat în Bucovina

Iarna la Suceava

Iarna la Suceava